Anemia, czyli niedokrwistość to określenie opisujące stan, w którym liczba czerwonych krwinek (erytrocytów) we krwi jest niska lub występują niedobory zawartej w nich hemoglobiny. Objawy anemii są różne w zależności od jej typu, ale bez waględu rodzaj dolegliwości, pewne symptomy występują powszechnie.
Niedokrwistość może wynikać z: niedoboru
żelaza, niedoboru
witaminy B12, wad budowy czerwonych krwinek, chorób prowadzących do niszczenia erytrocytów w naczyniach, uwarunkowanej genetycznie niedokrwistości Fanconiego, również genetycznie uwarunkowanej niedokrwistości tarczowatokrwinkowej, autoimmunologicznej niedokrwistości złośliwej, etc.
Najczęstszą przyczyną
anemii jest niewystarczająca ilość żelaza. Pierwiastek ten jest niezbędny do wytworzenia hemoglobiny - białko to z kolei jest odpowiedzialne za transport tlenu w organizmie. Nieefektywne dostarczanie tlenu powoduje objawy związane z niedokrwistością.
Niewłaściwe wchłanianie żelaza może być zaostrzone m. in. przez leki, takie jak środki zobojętniające sok żołądkowy, bądź też określone produkty, np. herbata, kawa lub
wino. Nabiał także może hamować wchłanianie wspomnianego minerału. Poza tym może dochodzić do utraty żelaza przez wewnętrzne krwawienie w wyniku obecności pasożytów (takich jak tęgoryjec), wrzodów, bądź chorób, takich jak
gruźlica i malaria.
Jeśli doświadczasz tych objawów, sprawdź, czy nie dotyczy cię któryś rodzaj anemii - do najpowszechniejszych symptomów należą: blada skóra, kruche paznokcie, ból w klatce piersiowej, nieregularne lub szybkie bicie serca, duszności,
ból głowy,
zawroty głowy, zimne dłonie i stopy, mrowienie nóg, stany zapalne lub bolesność języka, osłabienie apetytu. Zazwyczaj rekomendowana dawka żelaza w leczeniu niedoboru tego pierwiastka u dorosłych wynosi 100 do 200 mg żelaza na dobę.
Osobom z anemią zazwyczaj zaleca się spożywanie pokarmów bogatych w żelazo - czerwonego mięsa, takiego jak wołowina i wątroba, a także rekomenduje się sięganie po: drób, wieprzowinę, skorupiaki,
fasolę, soczewicę, ciemnozielone warzywa liściaste i wzbogacone płatki śniadaniowych.
Na bóle głowy skarży się aż 70 procent Polaków. Dolegliwości te mogą być spowodowane przez szereg przyczyn - fizycznych, chemicznych, psychicznych, bakteriologicznych, neurologicznych. Ich zidentyfikowanie jest jednak bardzo istotne ze względu na podjęcie odpowiedniego leczenia. czytaj dalej »