W 2025 roku na cukrzycę będzie chorował co piąty mieszkaniec Ziemi – wynika z badań przeprowadzonych przez Światową Organizację Zdrowia. To oznacza, że na cukrzycę cierpieć będzie ponad miliard osób na świecie. Ten poważny problem zdrowotny dotyczy obecnie coraz większej liczby osób, a liczba zachorowań stale rośnie. Niestety w znaczący sposób sami przyczyniamy się do powstania tej choroby. Najważniejsze by nie lekceważyć objawów cukrzycy.
Rozpoznaj objawy na czas
Cukrzyca powstaje, w momencie, gdy nasz organizm nie jest w stanie kontrolować ilości glukozy, czyli
cukru we krwi. Dzieje się tak, jeśli nie wytwarza on wystarczającej ilości hormonu zwanego insuliną. Chorobę tę możemy podzielić na dwa rodzaje. W przypadku cukrzycy typu I, nasz organizm produkuje zbyt mało insuliny. Natomiast cukrzyca typu II charakteryzuje się niewytwarzaniem przez organizm wystarczającej ilości insuliny lub brakiem umiejętności jej właściwego wykorzystania.
Objawy cukrzycy typu I zwykle rozwijają się szybko i są bardzo uciążliwe, jednak cukrzyca typu II może, przed długi czas nie dawać wyraźnych znaków, dlatego w wielu przypadkach bywa przez nas po prostu lekceważona.
Naszą czujność powinno wzbudzić przede wszystkim przewlekłe uczucie zmęczenia i senności. Bardzo często pierwszymi objawami cukrzycy jest właśnie spadek formy i niechęć do działania. Objawy te – niestety – zwykle zrzucamy na takie czynniki, jak zła pogoda, zmiana pór roku czy sezonowa
depresja. Charakterystycznymi objawami tego schorzenia są również częste bóle głowy, uczucie pragnienia, suchość w ustach, zbyt częste oddawanie moczu czy zmiany skórne. Osoby borykające się z tą chorobą, zauważyć mogą także dość szybkie przybieranie na wadze i zdecydowanie większy apetyt niż wcześniej.
Największe ryzyko zachorowań na
cukrzycę pojawia się u osób po czterdziestym roku życia, osób, których członkowie rodzin borykają się z cukrzycą, a także u ludzi walczących z nadwagą. Chorujący na nadciśnienie tętnicze lub wysokie stężenie cholesterolu i trójglicerydów również powinni zwrócić szczególną uwagę na stan swojego zdrowie, ponieważ oni także znajdują się w grupie podwyższonego ryzyka. W walce z chorobą najważniejszy jest oczywiście odpowiedni moment jej wykrycia, dlatego bardzo istotna jest nasza szybka reakcja na pojawiające się objawy, schorzenie to może bowiem postępować bardzo szybko i prowadzić do wielu poważnych powikłań. Miażdżyca, zawał serca, udar mózgu czy kończyn, to tylko niektóre z problemów, jakie niesie za sobą lekceważenie tej choroby.
Oswoić cukrzycę
W obniżeniu ryzyka zachorowania pomóc może przede wszystkim zmiana naszego trybu życia. Ruch jest w tej chorobie szczególnie cenny, ponieważ nie tylko pozwala on spalić nadmiar tkanki tłuszczowej i utrzymać odpowiednią wagę ciała, ale także obniża ryzyko wystąpienia chorób serca. Wszelkiego rodzaju zajęcia ruchowe mogą być pomocne w kontrolowaniu cukrzycy i zmniejszaniu ryzyka jej powikłań. Istotna jest także odpowiednio zbilansowana dieta bogata w niskokaloryczne produkty, czyli w ryby morskie, chude mięso i warzywa. Całkowicie jednak z menu należy wyeliminować tłuste produkty, jak smalec, słonina, boczek, a nawet słodkie ciastka z kremem.
Poza
dietą, zdrowym stylem życia i środkami farmakologicznymi cukrzykom coraz częściej pomagają naturalne sposoby leczenia. Bardzo charakterystyczne dla pacjentów są trudno gojące się rany i owrzodzenia, które można wyleczyć za pomocą naturalnych metod. – Bioharmonizer Fotonowy to aparat, który działa na organizm za pomocą promieniowania podczerwonego. Może ono pobudzać przepływ wewnętrznej energii i stymulować organizm do radzenia sobie z takimi powikłaniami jak stopa cukrzycowa – mówi Paweł Zając, wiceprezes zarządu firmy Bio-Medex, producenta urządzenia.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »