Połączenie naturalnych olejów jadalnych może być skuteczne w leczeniu cukrzycy typu 2.
Sprawdzono wpływ połączenia olejków z kozieradki,
kminku, pestek dyni i
oregano na gryzonie, u których rozwinęła się
cukrzyca typu 2. Już pojedyncza dawka olejków obniżyła ciśnienie krwi szczurów, a preparat podawany codziennie utrzymywał ciśnienie na niższym poziomie przez trzytygodniowy okres badania. Kiedy zaś zwierzęta przestały otrzymywać mieszankę, ciśnienie wróciło u nich do pierwotnego poziomu.
- U pacjentów przyjmujących leki stosowane w leczeniu cukrzycy typu 2, choroby, która często towarzyszy otyłości, mogą rozwinąć się poważne niepożądane reakcje na te farmaceutyki. Warto więc sprawdzić potencjał bezpiecznych produktów naturalnych w leczeniu tej coraz powszechniejszej choroby - mówi prof. Harry G. Preus z Uniwersytetu Georgetown.
Odkryto też, że mieszanka olejków zwiększały wrażliwość szczurów z cukrzycą na insulinę, którą im podawano, aby utrzymać stały poziom
glukozy. Zwierzęta potrzebowały mniej
insuliny, aby uzyskać ten sam efekt.
- Jak pokazują wyniki, zestaw różnych olejów jadalnych poprawia metabolizm glukozy u gryzoni z cukrzycą i może być pomocny w leczeniu różnych postaci cukrzycy u ludzi, a także nadciśnienia, które często towarzyszy tej chorobie - wyjaśnia prof. Preuss.
Cukrzyca to przewlekła choroba metaboliczna cechująca się podwyższonym poziomem glukozy we krwi, co z czasem prowadzi do poważnych uszkodzeń serca, naczyń krwionośnych, oczu, nerek i nerwów. Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że w ciągu ostatnich trzech dekad częstość występowania cukrzycy typu 2 znacząco wzrosła w wielu różnych krajach. Obecnie choruje na nią 422 milionów ludzi, a 1,5 miliona śmierci każdego roku jest bezpośrednio z nią związanych.
Na podstawie: Herbal Oils May Enhance Insulin Sensitivity And Lower Blood Pressure In Diabetic Rats
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »