U osób chorych na schizofrenię szereg czynników może prowadzić do otyłości. Konsekwencją dodatkowych kilogramów jest złe samopoczucie. Przedstawiamy kilka rad, jak zachować szczupłą sylwetkę.
- W przypadku osób chorych na schizofrenię głównym powodem wzrostu masy ciała jest niewielka codzienna aktywność - podkreśla prof. Bartosz Łoza, ekspert programu „Odnaleźć siebie". - Biorąc z kolei pod uwagę, że większość leków stosowanych w schizofrenii sprzyja wzrostowi masy ciała, istotne jest stosowanie odpowiedniej diety i sprzyjanie aktywności fizycznej.
Prawidłowa dieta to podstawa zdrowego trybu życia. Aby zapewnić sobie dobre samopoczucie i utrzymać odpowiednią masę ciała, należy przede wszystkim ograniczyć spożycie cukrów, alkoholu i słodzonych napojów gazowanych. Są pełne kalorii, a ubogie w wartości odżywcze. Wbrew stereotypom, słodycze raczej obniżają nastrój, niż go podnoszą. Ograniczmy również spożycie nasyconych tłuszczów zwierzęcych. Dodają one kilogramów i także negatywnie wpływają na samopoczucie. Wzbogacajmy dietę w produkty z witaminami grupy B, które poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego. Bogatym źródłem witaminy B są produkty zbożowe. Pamiętajmy o produktach z magnezem - kaszy gryczanej, orzechach. Magnez poprawia przepływ informacji oraz stabilizuje błonę komórkową neuronu. Dołączmy do diety owoce i warzywa, gdyż są cennym źródłem witamin i składników mineralnych i mięso rybie, które jest łatwo przyswajalne i wartościowe pod względem odżywczym. Zawiera wysokiej jakości białko, jod, fosfor, potas, wapń oraz witaminy A i D. Spożycie ryb morskich wpływa na zwiększenie poziomu serotoniny, hormonu odpowiedzialnego za nastrój, sen i stabilność zachowań.
Kolejną zasadą zachowania prawidłowej masy ciała jest odpowiednie rozplanowanie posiłków. Pamiętajmy: jedzmy małe porcje w niewielkich odstępach czasu, starajmy się spożywać posiłki o stałych porach, urozmaicajmy potrawy, komponujmy je na bazie produktów zbożowych, warzyw, owoców, mleka i produktów mlecznych, mięsa i jego zamienników - fasoli, grochu, jaj, soczewicy. Nie podjadajmy! Podjadając między posiłkami tracimy rachubę dziennej porcji kalorii. Zamieńmy wysokokaloryczne przekąski na owoce i warzywa, np. spożywając bogate w magnez orzechy. Sprawdzajmy zawartość kalorii, tłuszczu i cukrów w spożywanych produktach, a w przypadku stosowania diety niskokalorycznej, raczej nie schodźmy poniżej 1000 kalorii dziennie. Planujmy jadłospis z wyprzedzeniem, by tworzyć posiłki zdrowe i lekkie.
Najlepsze wyniki w utrzymaniu prawidłowej masy ciała osiąga się łącząc niskokaloryczną dietę z systematycznymi ćwiczeniami. Wysiłek fizyczny jest istotny dla zachowania równowagi psychicznej. Nawet krótki spacer podnosi poziom endorfin czyli naturalnych substancji poprawiających samopoczucie.
- Zdrowie fizyczne i psychiczne są ze sobą ściśle związane. Dzięki aktywności fizycznej żyjemy dłużej i jesteśmy zdrowsi. Należy wybierać takie ćwiczenia, które będą dla nas przyjemnością i będą nas motywowały do zachowania ciągłości treningu - podkreśla prof. Bartosz Łoza - Nudnych ćwiczeń nikt nie będzie kontynuował zbyt długo.
Pamiętajmy, że nawet niewielka porcja codziennego wysiłku wystarczy, by osiągnąć równowagę psychiczną i zachować szczupłą sylwetkę.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »