Dieta nazywana „postem przerywanym" sprawiła, że u pacjentów odnotowano zupełne cofnięcie się cukrzycy, czyli uzyskano poziom HbA1c (średniego poziom cukru we krwi) poniżej 6,5 proc. przez co najmniej rok po odstawieniu leków przeciwcukrzycowych.
Diety określane jako „post przerywany" stały się w ostatnich latach popularne, ponieważ okazały się skutecznymi metodami odchudzania. W ich przypadku jada się tylko w określonym przedziale czasu. Powstrzymywanie się od jedzenia przez określoną liczbę godzin dziennie lub jedzenie tylko jednego posiłku każdego dnia przez kilka dni w tygodniu może pomóc organizmowi
spalić tłuszcz. Jak pokazują badania, takie odżywianie się może też zmniejszyć ryzyko
cukrzycy i
chorób serca.
- Cukrzyca typu 2 nie zawsze jest chorobą trwającą całe życie. Jej ustąpienie jest możliwe, jeżeli pacjenci schudną w wyniku zmiany diety i ćwiczeń - mówi dr Dongbo Liu z Hunan Agricultural University w Changsha w Chinach. - Nasze testy dowodzą, że post przerywany może prowadzić do pozbycia się cukrzycy, a takie ustalenia mogą mieć duży wpływ na ponad 537 milionów ludzi na całym świecie zmagających się z tą chorobą - dodaje dr Liu.
W ramach eksperymentu kilkadziesiąt osób z cukrzycą przez trzy miesiące stosowało post przerywany i stwierdzono, że u niemal 90 proc. uczestników można było zmniejszyć ilość zalecanych leków przeciwcukrzycowych. U pięćdziesięciu pięć procent tych osób choroba zaniknęła i mogły one zupełnie zrezygnować z przyjmowania leków, a taki efekt utrzymywał się co najmniej rok.
Co istotne, sześćdziesiąt pięć procent uczestników badania, u których cukrzyca cofnęła się, chorowało dłużej niż 6 lat - oznacza to, że dobre skutki można uzyskać nie tylko u diabetyków krótko zmagających się z chorobą.
-
Leki na cukrzycę bywają kosztowne i stanowią barierę dla wielu pacjentów, którzy próbują skutecznie kontrolować cukrzycę. W naszym badaniu koszty leków spadły o 77 proc. u osób po poście przerywanym - zaznacza dr Liu.
Na podstawie: Intermittent fasting can help manage metabolic disease
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »