Osoby nadużywające alkoholu są szczególnie narażone na raka trzustki. Ludzie, którzy wypijają trzy lub więcej drinków w ciągu dnia, mają o 36% większe ryzyko zgonu z powodu raka trzustki w porównaniu z niepijącymi - nawet jeśli nigdy nie palili, co jest znanym czynnikiem ryzyka tej choroby.
![Alkohol zwiększa ryzyko raka trzustki [© Storm Flash - Fotolia.com] Alkohol zwiększa ryzyko raka trzustki](http://www.senior.pl/Alkohol-zwi-ksza-ryzyko-raka-trzustki_leadimg5852b6d3ac61e73a7f689bd9fdf0dc8b.jpg?1300366810)
Rak trzustki jest jednym z najgroźniejszych nowotworów. Często zdarza się, że w momencie pojawienia się objawów rak jest w zaawansowanym stadium i szybko się rozprzestrzenia. Co gorsza, rak trzustki jest bardzo trudny do wyleczenia. Ogólny wskaźnik pięcioletniego przeżycia tego nowotworu jest mniejszy niż 5%.
Szanse przetrwania raka trzustki są niewielkie. Sytuacja nie zmieniła się tu w ciągu ostatnich trzydziestu lat. Dla porównania pięcioletnia przeżywalność pacjentów z rakiem piersi wynosi obecnie 90%, podobna sytuacja dotyczy raka jelita grubego.
Dobrą informacją jest tu jedynie fakt, że rak trzustki nie występuje powszechnie, więc ogólne ryzyko zachorowania jest niewielkie. Palacze są bardziej zagrożeni rakiem płuc niż rakiem trzustki. Osoby nadużywające alkoholu zaś częściej zapadają na raka wątroby i marskość wątroby. Niemniej jednak ryzyko zachorowania na nowotwór trzustki znacznie wzrasta w przypadku osób zbyt często sięgające po wyskokowe trunki.
Palenie papierosów od dawna jest wymieniane jako czynnik ryzyka raka trzustki, teraz okazuje się, że picie alkoholu jest również znaczącym faktorem rozwoju choroby, wykazały badania, których wyniki opublikowano w "Archives of Internal Medicine".
Do powyższych wniosków uczeni doszli zebrawszy dane ponad miliona kobiet i mężczyzn biorących udział w Cancer Prevention Study II. W ciągu 24 lat z powodu raka trzustki zmarło 6,847 osób. Jak wspomniano powyżej, uczeni obliczyli, że osoby niepalące, ale pijące codziennie trzy, bądź więcej drinków, są o 36% bardziej narażone na śmierć z powodu raka trzustki w porównaniu do ludzi, którzy nie pili alkoholu.