Dieta oparta na produktach roślinnych zyskała populaność, bo coraz więcej jest dowodów na to, że pomga zdrowiej żyć i uchronić się przed wieloma doleliwościami. Teraz nowe analizy pokazują, dlaczego taki sposób odżywiania się może być polecany osobom z reumatoidalnym zapaleniem stawów (RZS).
Jak odkryto, dieta bogata w naturalne
produkty roślinne może pomóc w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów dzięki wywoływaniu w organizmie pewnych pożytecznych zmian biologicznych.
Jednym z głównych efektów, jakie daje takie roślinne menu, jest ogólne zmniejszenie poziomu stanów zapalnych w organizmie. Badania pokazały, że osoby stosujące tego rodzaju jadłospis przez około 2 miesiące cechowały się znacznie mniejszym obciążeniem
stanami zapalnymi niż ludzie jedzący produkty pochodzenia zwierzęcego. Dieta roślinna oznaczała m. in. niższy poziom białka C-reaktywnego, które stanowi wskaźnik zapalenia, ponieważ pojawia się we krwi jako jego konsekwencja stanu zapalnego. Pacjenci stosujący menu oparte na rośliach odnotowywali osłabienie objawów choroby, w tym mniejszy ból i sztywność stawów, a także mniejszy obrzęk.
Co więcej, wspomniana dieta o wiele skuteczniej pomaga utrzymać odpowiednią wagę, a jak wiadomo, nadmierna masa ciała nasila symptomy RZS. Wreszcie sprzyja większemu zróżnicowaniu mikrobiomu jelitowego, który zwykle u pacjentów z RZS jest relatywnie jałowy.
Światowa Organizacji Zdrowia (WHO) podaje, że
reumatoidalne zapalenie stawów dotyczy 0,3 do 1 proc ludzkości. RZS jest przewlekłą chorobą autoimmunologiczną, która powoduje
ból i sztywność stawów. Może być tak uciążliwe i nasilone, że nie pozwala normalnie funkcjonować, np. podejmować pracy w pełnym wymiarze godzin.
Na temat badań można przeczytać w czasopiśmie Frontiers in Nutrition:
Nutrition Interventions in Rheumatoid Arthritis: The Potential Use of Plant-Based Diets. A Review