Strona głównaChorobyNaturalnie słodkie napoje też zwiększają ryzyko cukrzycy

Naturalnie słodkie napoje też zwiększają ryzyko cukrzycy

Chyba wszyscy już wiedzą, że dosładzane napoje nam nie służą - zwiększają prawdopodobieństwo rozwoju cukrzycy i innych problemów zdrowotnych. Okazuje się jednak, że także naturalnie słodkie napoje mogą sprzyjać wspomnianej chorobie.
Naturalnie słodkie napoje też zwiększają ryzyko cukrzycy [fot. Photo Mix z Pixabay]
Medycy z Harvard T. H. Chan School of Public Health przez kilka lat zbierali dane dotyczące sposobu odżywiania się się i stanu zdrowia duzej grupy kobiet i mężczyzn. Okazało się, że nie tylko sztucznie dosładzane produkty oznaczają wyższe ryzyko cukrzycy, także tzw. 100-procentowe soki, zawierające jedynie naturalną fruktozę, mogą szkodzić metabolizmowi i wywoływać zaburzenia poziomu cukru we krwi.

Osoby, które zwiększyły poziom napojów bezalkoholowych z dodatkiem cukrów i tych naturalnie słodkich o ponad 120 ml dziennie przez 4 lata, cechowały się o 16 proc. wyższym ryzykiem cukrzycy w porównaniu do pozostałych. Taka sama dawka dosładzanych napojów oznaczała zwyżkę zagrożenia cukrzycą o 18 proc.

Obliczone ryzyko choroby uwzględniało inne czynniki do niej prowadzące, takie jak wskaźnik masy ciała, różne modyfikacje diety i określone nawyki stylu życia.

Jak radzą autorzy, ludzie powinni byc ostrożni, jeśli chodzi o picie jakichkolwiek słodkich napojów. Najlepiej jest pić wodę oraz niesłodzoną kawę i herbatę, dzięki temu można ograniczyć problemy metabolizmem glukozy.

Według danych Światowej Organizacji Zdrowia na całym świecie na cukrzycę choruje ponad 420 milionów ludzi. Choroba jest jedną z głównyych przyczyn utraty wzroku, niewydolności nerek, zawałów serca, udaru mózgu i amputacji kończyn dolnych. Co roku bezpośrednio z jej powodu miera 1,6 mln ludzi, a kolejnych 2,2 mln traci życie w wyniu powiązanych z nią dolegliwości.

Na podstawie: Changes in Consumption of Sugary Beverages and Artificially Sweetened Beverages and Subsequent Risk of Type 2 Diabetes: Results From Three Large Prospective U.S. Cohorts of Women and Men

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

Anemia - niedokrwistość, Choroba wieńcowa, Hemoroidy, Menopauza, Nowotwór prostaty, Osteoporoza, Schizofrenia, WZW C / HCV, pokaż wszystkie

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 11:11:23, 09-10-2019 patafil

    W swojej diecie piję soki od lat aby uzupełnić niedobory witamin i enzymów i wyniki lekarskie mam wzorowe. Przeważnie piję soki warzywne wg. zaleceń terapiasokami.pl/dlaczego-warto-pic-soki. Dzięki sokom wyleczyłem się z wielu dolegliwości. Można by mieć obawy jeśli chodzi o soki ze sklepu gdzie się dodają cukier i inne polepszacze. Naturalne soki są zdrowe i bezpieczne.
    ... zobacz więcej

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Użytkownicy Senior.pl pytają

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Aktywni 50+
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Umierać po ludzku
  • eGospodarka.pl
  • Oferty pracy
Blog