Spożycie surowego mleka krów zarażonych grypą H5N1 przez zwierzęta stwarza ryzyko zakażenia i rodzi pytania dotyczące potencjalnego zagrożenia u ludzi.
Myszy, którym podano surowe mleko od krów mlecznych zakażonych grypą H5N1, wykazały wysoki poziom wirusa w narządach oddechowych i niższy poziom wirusa w innych ważnych narządach.
Od 2003 roku wirus grypy H5N1 krążył w 23 krajach, atakując głównie dzikie ptactwo i drób, przy czym około 900 przypadków dotyczyło ludzi, głównie osób, które miały bliski kontakt z zakażonymi ptakami. Jednakże w ciągu ostatnich kilku lat wysoce zjadliwy wirus ptasiej
grypy o nazwie HPAI H5N1 rozprzestrzenił się, zarażając ponad 50 gatunków zwierząt, a pod koniec marca 2024 Stany Zjednoczone zgłosiły epidemię wirusa wśród krów mlecznych w Teksasie. Do chwili obecnej dotknięte zostały 52 stada bydła w dziewięciu stanach, a dwie infekcje u ludzi wykryto u pracowników rolnych cierpiących na zapalenie spojówek. Chociaż jak dotąd wirus nie wykazał żadnych genetycznych dowodów na to, że może przenosić się z człowieka na człowieka, urzędnicy zajmujący się zdrowiem publicznym ściśle monitorują sytuację, by móc przygotować się na wypadek
pandemii.
Aby ocenić ryzyko zakażenia H5N1 poprzez spożycie surowego mleka, eksperci z Uniwersytetu Wisconsin-Madison i Texas A&M Veterinary Medical Diagnostic Laboratory podali surowe mleko od zakażonego bydła mlecznego kilku myszom. Zwierzęta wykazywały oznaki choroby, w tym letarg. U gryzoni odkryto wysoki poziom wirusa w drogach nosowych, tchawicy i płucach oraz umiarkowany do niskiego poziom wirusa w innych narządach.
Sprawdzono też, jakie temperatury i przedziały czasowe dezaktywują wirusa H5N1 w surowym mleku. Wirus ginął już w ciągu pięciu minut w temperaturze 63 ℃, w temperaturze 72°C zaś poziom wirusa spadł, choć nie uległ całkowitej inaktywacji, już po 15 i 20 sekundach. To temperatury pasteryzacji
mleka.
W innym eksperymencie przechowywano surowe mleko zakażone H5N1 w temperaturze 4°C przez pięć tygodni i stwierdzono jedynie niewielki spadek poziomu wirusa, co sugeruje, że wirus w surowym mleku może pozostać zakaźny, jeśli jest przechowywany w chłodnej temperaturze.
Jak dotąd amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków twierdzi, komercyjne dostawy mleka są bezpieczne.
Na podstawie: High H5N1 Influenza Levels Found in Mice Given Raw Milk from Infected Dairy Cows